Letselschade fiets

Letselschade na fietsongeluk

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo luidt het spreekwoord. Dit geldt al helemaal in het verkeer. Veel ongelukken in het verkeer worden veroorzaakt door onoplettendheid. Het gevolg hiervan is vaak letselschade. Als u op het internet zoekt op “letselschade na fietsongeluk” dan komt u helaas niet altijd tegen waar u naar op zoek bent. Daarom hebben we hier de belangrijkste informatie op een rijtje gezet die u moet weten in het geval van een fietsongeluk.

Een eenzijdig fietsongeluk

Als er sprake is van een eenzijdig fietsongeluk, dan kunt u helaas geen letselschadeclaim indienen. Dit is namelijk uw eigen risico. Hiermee bedoelen we niet het eigen risico van een verzekering, maar het feit dat er aan sporten en verkeersdeelname nou eenmaal risico’s verbonden zitten. Als u een eenzijdig fietsongeluk hebt, waarbij u de veroorzaker en de getroffene bent, dan kunt u eigenlijk niet bij de verzekering aankloppen. U kunt wel uw fiets van tevoren laten verzekeren, voor het geval dat er iets gebeurt.

Claim na aanrijding met auto

Als u op de fiets door een autobestuurder bent aangereden, dan kunt u meestal een letselschadeclaim indienen. Handig is om dit te laten regelen door een specialist van Letselschade Kwieq. Doorgaans is de regel in Nederland dat autobestuurders verantwoordelijk worden gehouden voor aanrijdingen tussen fiets en auto. Een claim indienen na een aanrijding met een auto loont dus meestal. Als u op basis van medische gegevens kunt aantonen dat er sprake is van lichamelijk letsel dan kunt u hiervoor een claim indienen.

Letselschade na fietsongeluk claimen

Is er sprake van een aanrijding tussen twee fietsers, dan is het lastiger om aan te wijzen wie de schuldige is en wie de claim kan indienen. Sowieso is het allereerst belangrijk om de politie in te schakelen, met name wanneer er sprake is van een zwaar fietsongeluk. Veel van deze gevallen worden vervolgens opgelost door terug te vallen op de aansprakelijkheidsverzekering. Als iemand kan aantonen dat het ongeluk duidelijk de schuld van de ander was, of als iemand erkent fout te zijn, dan kan via de aansprakelijkheidsverzekering de zaak worden opgelost. Onder de te claimen schade valt trouwens niet alleen letselschade, maar ook bijvoorbeeld schade aan de kleding of fiets. Ten slotte kan iemand door een botbreuk tijdelijk minder goed functioneren. Ook hier zijn bepaalde regels voor qua claimen.

Letselschade tijdens vakantie

Een fietsongeluk gebeurd ook wel eens tijdens vakantie. Als u bijvoorbeeld in de bergen gaat wielrennen en u komt ten val, dan kan er sprake zijn van letsel. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij het eenzijdige fietsongeluk. U bent er zelf aansprakelijk voor dus er kan geen claim worden ingediend. Bent u in het buitenland, dan is het wel verstandig om te kijken wat daar de regels zijn qua zorgverzekering. Zo komt u niet voor torenhoge kosten te staan.